ANTHOCYANEN binnen de FLAVONOIDEN GROEP

Anthocyanen in Cannabis

 
De Anthocyanen vormen een zeer grote groep van ongeveer 400 in water oplosbare kleurstoffen die bij de Flavonoïden worden ingedeeld.
Anthocyanen hebben diverse functies voor de plant.
Ze fungeren als anti-oxidanten, beschermen de plant tegen de schadelijke effecten van UV licht, schadelijke insecten en schimmels .
De kleur van vele bloemen wordt veroorzaakt door Anthocyanen en de kleur speelt een belangrijke rol om insecten aan te trekken. 
Afhankelijk van het soort wietplant kunnen deze Anthocyanen door omgevingsomstandigheden (kou) in het laatste deel van de bloeiperiode zorgen voor een mooi kleurenpallet, hoe meer de toppen en bladeren gekleurd zijn bij kou (geel, paars, blauw, rood, orange) hoe meer er Anthocyanen aanwezig zijn.
Als het herfst wordt en de dagen korter is dit het teken om te stoppen met de productie van bladgroen, hierdoor kan de plant zijn energie uitsluitend op de productie van de bloemen en uiteindelijk de zaden richten.
Terwijl de chlorofyl wordt afgebroken en word omgezet naar suikers en daardoor de groene kleur uit de plant verdwijnt,
de kleurige anthocyanen zich beginnen op te hopen wordt de plant paars, blauw of rood omdat o.a het groen van het chlorofyl (bladgroen) verdwijnt.
Bij een zure pH-waarde worden de planten meer rood, bij een neutrale waarde paars en bij een basische waarde meer blauw.
 

Flavonoiden

 

Er zijn meer dan 4000 soorten flavonoïden beschreven.
Aan hun chemische structuur kunnen we ze onderscheiden in Anthocyanen, Catechinen, Flavonolen, Flavonen en Isoflavonen.
Cannabis unieke effect, geur en smaak van elk soort wordt deels geproduceerd door haar flavonoïden.
De flavonoïden die uniek zijn voor Cannabis (Wiet, Weed, Marijuana, Sensimilla, Ganja) heten Cannaflavins, deze geven niet alleen de unieke geur aan de wietplant maar hebben ook medicinale werkingen zoals het remmen van ontstekingen.
Flavonoïden (aroma's) in Cannabis zoals Kaemferol, Quercetine en Luteoline komen van nature ook veel voor anderen soorten planten.